Het regelen van een echtscheiding: wat doe je met het huis?

Minimaal één op de drie echtparen gaat een keer in zijn leven scheiden. Echtscheiding raakt dus veel mensen. Scheiden is een persoonlijk drama, dat afgezien van de emotie ook nog heel veel regelwerk en kosten met zich meebrengt. Wat doe je bijvoorbeeld met het huis?

Wat zijn nou de vijf belangrijke zaken die je sowieso moet regelen: je huis, bezittingen en schulden, de alimentatie, de kinderen en het pensioen. Kort gezegd. Daarvoor maak je onderling afspraken, die je vastlegt in een convenant. Als je geluk hebt, kun je met je toekomstige ex-partner nog gewoon overleggen en kun je een mediator inschakelen die je helpt om alles vast te leggen in een convenant.

Het huis
Gelukkig zien we weer steeds vaker dat er een overwaarde in het huis zit. Het huis is weer meer waard dan de hypotheek. Dat is fijn, want dan is er in ieder geval wat te verdelen als het huis verkocht moet worden. Daar zit nog een angel. Want, wil een van beide partijen in het huis blijven wonen? Zo ja, kan dit dan? Bij een eigen woning zal moeten worden gekeken naar de leencapaciteit van degene die in het huis blijft. Dat is best wel lastig, want in veel gevallen werd de hypotheek betaald vanuit twee inkomens en dat moet nu één inkomen gaan doen. Vaak zie je dat bij jonge kinderen de beide partners ervoor kiezen om een van hen in het huis te laten blijven wonen. Omdat men voor de kinderen een vertrouwde omgeving wil houden.

Alimentatie
In Nederland is het verder zo dat vrouwen heel vaak een parttime baan hebben. Dus, om de hypotheek te kunnen betalen, zullen ze wellicht fulltime moeten gaan werken of op een andere manier aanvullend inkomen moeten krijgen, bijvoorbeeld uit alimentatie.
Afspraken die je maakt staan dus niet los van elkaar. Zijn er inderdaad grote inkomensverschillen, waardoor alimentatierecht van de minstverdienende partner ontstaat? Geeft dat dan voldoende ruimte om een van beide partners in de woning te laten blijven wonen en wil je dat ook?

Advies
Het regelen van een echtscheiding begint bij het nadenken voor een nieuwe toekomst voor beide partners. Ieder mens moet wonen. Als het om huren gaat, waar kun je dan terecht? En als er een koopwoning was, kunnen beide partners dan weer in een koophuis of een van de twee of moeten ze allebei naar een huurwoning? En welke rol kan alimentatie spelen bij het regelen hiervan?
Het regelen van je echtscheiding begint bij een goed inzicht in wat je financieel wel en niet kan.

Bij adfinum helpen we je als gecertificeerd financieel planner op 2 manieren; en financieel expert advies en mediation (via onze tak  ‘scheidingsmediair’) ; alles onder een dak dus.

Doordenken met FFP. Ook over echtscheiding.